vízi teknős
Menü / teknősök/
 
linkek
 
apró
 
képek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
tekitársalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
számláló
Indulás: 2006-11-06
 
hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
blog
Friss bejegyzések
2009.05.15. 19:00
2009.01.29. 14:28
2009.01.20. 18:02
Friss hozzászólások
 
ÉRDEKESSÉGEK
ÉRDEKESSÉGEK : Mi a hosszú életük titka?

Mi a hosszú életük titka?

National Geographic  2007.03.05. 18:52

Meddig élnek a leghosszabb kort megélő teknősök? Mivel magyarázható hosszú életük?

 

A csúcstartó

A teknősök az állatvilág leghosszabb életű állatai közé tartoznak. A feljegyzések szerint a csúcstartó egy olyan óriásteknős (Geochelone gigantea), amelyet négy másik teknős társaságában 1766-ban egy francia felfedező, Marion de Fresne szállított át a Seychelle-szigetekről Mauritiusra.

Az állat 152 évig egy kaszárnyában élt. 1918-ban egy balesetben pusztult el: beleesett egy tüzérségi árokba. Mivel Mauritiusra szállításakor az állat már kifejlett példány volt, akár 180-200 évet is élhetett. A matuzsálemi kort megélt teknőst a londoni British Museumban őrzik.

Sok a száz év feletti

Nemcsak a kelet-afrikai partok melletti szigeteken élő óriásteknősök hosszú életűek. Hasonlóan sokáig élnek a Dél-Amerika nyugati partja mentén fekvő Galápagos-szigetek állatai is. Mikor a spanyolok felfedezték ezt az öt nagy és 12 kis szigetet, a teknősök olyan sűrűn népesítették be őket, hogy felfedezőik Galápagos (vagyis Teknős) szigeteknek nevezték el. Ezekről az óriásteknősökről is feljegyezték, hogy több mint száz évig is elélnek.


Kisebb teknősök is elképesztő korokat érhetnek meg. Tudunk olyan karolinai dobozteknősről, amely 138 évesen pusztult el, valamint egy több mint 120 évig élő mocsári teknősről is.

Az állattartók körében népszerű ékszerteknősök természetes életkörülményeik között 50-75 évig élnek, fogságban 15-25 évig.

A teknősök hosszú életének titka

A teknősök matuzsálemi kora lassú életükkel magyarázható. Nemcsak akaratlagos mozgásuk ráérős és megfontolt, hanem anyagcseréjük is rettentően lassú.

Általános szabály az állatvilágban, hogy a gyors anyagcseréjű állatok korán halnak, a lassúak viszont évtizedekig, ha nem évszázadokig elélnek. Vegyünk például egy cickányt, amely aktív életvitelével alig két évig él. Hasonlóan rövid életű a kolibri, amely szárnyával másodpercenként átlagosan 30-60-at csapkod, vészhelyzetben pedig akár 200-at is – nem csoda, hogy hamar elpusztul!

A teknősök ezzel szemben lassan fogyasztják energiájukat, és lassú anyagcseréjükkel magyarázható az is, hogy sokáig kibírják étel, ital, sőt akár lélegzés nélkül is. Szívósságuk akkora, hogy a legszörnyűbb megcsonkítások (például lefejezés) után is hónapokig épp úgy tevékenykednek, mintha sértetlenek lennének.

 
óra
 
FRISS!

FRISS!!! Tippek a Viziteknős gportalon! olvass írj, kommentálj, kérdett!

Verseny! küldj képeket a viziteknos@citromail.hu-ra ás a nyertes kép több mint egy hónapig lesz a honlap háttere... a többi meg felkerül a beküldött képek közé!

 
Honlap
Mit szeretsz leginkább olvasni/nézni a honlapon?

tippeket
fajleírásokat
fórumot
képeket
mindent
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
milyen és mennyi tekid van?
Hány darab és milyen fajta teknőseid vannak?

1db ékszerteknős
2db ékszerteknős
2-nél több ékszerteknős
1db iszap, pézsmateknős
2db pézsmateknős
több pézsmateknős
1db lágyhéjúteknős
2db lágyhéjúteki
több lágyhéjúteki
egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
akvaterrárium
akvárium méretek
te mekkora akváriumban tartod tekid? kb értéket add meg

40×20
50×30
60×30
60×40
60×60
70×40
80×40
100×50
120×60
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
szavazás
kaják
Melyik élelmet kapja a teknősöd a leggyakrabban?

fagyasztott hal
szárított hal
szív mix
szárítottbolharák
szárított garnéla
élő csiga
giliszta
élő vízibolha
teknősműzli
növény
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
stílus
Lezárt szavazások
 

A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human